Байкал ЕМ1 при отглеждане на орехи - Hyper Group™
Байкал ЕМ1 – Победител в Конкурса за Иновации на Международния панаир в Пловдив и награден с почетен диплом и златен медал
18.03.2015
Байкал ЕМ1 при отглеждане на малини
21.04.2015

Байкал ЕМ1 при отглеждане на орехови дървета

Най-добрият начин за прилагане на Байкал EM1 в грижата за орехите е комплексния метод. Може да се приложи едно или повече от описаните действия - резултатът ще бъде забележим, но най-големи резултати има при прилагане на комплексния метод. Комплексният метод включва следните дейности:
 • Обработка на почвата;
 • Накисване на разсад;
 • Подготовка и внасяне на EM компост;
 • Поливане и пръскане на засадените растения.

1. Предварителна обработка на почвата (без дървета):

Напръсква се обилно с разтвор 1:100 предварително мокра почва (за предпочитане след дъжд) с температура на почвата над 10 градуса. След това се разрохква най-горния слой - 5-10 см. Разходът за 1 кв. м. е 2-3 литра работен разтвор (2-3 тона разтвор за декар или 20-30 литра препарат за декар).
 • Ако времето е горещо и сухо, обработката на почвата трябва да се извърши след горещината на деня и при предварително напоена почва.
 • Ако почвата не е богата (песъчлива, глинеста) е най-добре първо да покълнат сидерати (тези растения покълват бързо). След това те се заорават и се смесват с най-горния почвен слой, като по този начин се осигуряват органични вещества в почвата и храна за ефективните микроорганизми на препарата.
 • Засаждането може да се извършва най-рано след 7-10 дни.
 • Ако дърветата вече са засадени, такава обработка на почвата може да се извърши само в междуредията.

2. Предпосадъчно накисване на разсад

[Накисва се с разтвор на Байкал EM1 1:2000 (5 мл препарат на 1 кофа с нехлорирана вода) за 30 минути до 1 час. Тази процедура подпомага бързото вкореняване и по-голямото оцеляване на посадъчния материал (до 97-99%), като това води до развитието на силна коренова система на растенията.]
 • При разреждане на препарата във водата може да се добави една чаена лъжичка сладко или сироп – това ще даде сигнал на ефективните микроорганизми да се активират. В този случай е по-добре разтвора да престои 5-6 часа преди да се накисне разсада. Ефектът ще е много по-голям.
 • Разсада трябва да се накисне точно преди засаждане.
 • След засаждане на първо време, се препоръчва растенията да се пръскат и поливат всяка седмица с разтвор на Байкал EM1.

3. След това има два метода за прилагане на микробиологичния препарат по ваш избор:

3.1. Най-добрият начин да се избегнат разходите за химикали и да получите здрави дървета е да замените химикалите с EM компост, съдържащ множество полезни микроорганизми. В този случай, растенията не само ще получат необходимите микроелементи, съдържащи се в живота на растителните отпадъци, но и защита срещу всички патогенни болестотворни бактерии.

Включването във вашата технологична карта на компостиране въз основа на Байкал EM1 (ръководство за приготвяне на EM компост) и отказът от прилагане на химикали ще намали разходите ви и ще е по-здравословно за вашата земя и дървета.

Разход на компост (минимален):
На половин или един метър от всеки разсад (по периметъра на короната), се изкопават 3-4 дупки (кладенци), в които се внасят по 1-2 лопати компост и се засипват с малко количество пръст. Органичната тop (компост) се полива с вода, за да може полезните бактериите де се разпространят наоколо.

Разход на компост (оптимален):
Компостът се полага на слой от 3-5 см над целия участък земя, ако е възможно се смесва с горния почвен слой – всяко допълнително поливане или дъжд ще разнасят бактериите по-дълбоко към корените. Пластът на компост няма да позволи на болестотворните микробите да се размножават на земята.

3.2.Ако няма време за подготовка и внасяне на компост или обема от дейности се превръща в проблем, поради неговия размер, може само да поливате дърветата с разтвор 1:1000. Количеството е както при обикновено поливане само с вода.

Най-добрият начин да внесете разтвор към кореновата система, без риск да загубите част от микроорганизмите е с един дървен прът покрай стъблото да се пробие дупка в земята и да се полива в нея. Този метод може да се комбинира с обикновеното напояване.

б) ако сте решили да не се отказвате от използването на химикали, те могат да се комбинират с използването на препарата Байкал ЕМ1. Разхода на химикали може да се намали наполовина, което ще ви спести средства.

Ефективността на препарата ще намалее, но все пак ще даде добър резултат.
 • При този метод, приложете накисване на разсада, поливане и пръскане на дърветата.
 • Важно е между прилагането на химикали и внасянето на разтвора от Байкал ЕМ1 да има интервал от 7-10 дни, в противен случай ефективните микроорганизми умират. Това се отнася както за пръскането, така и за поливането.

4. Пръскане на стеблото и короната на ореха.

Трябва да се пръскат едновременно стъблото и короната. Стъблото трябва да се пръска обилно - това ще предпази кората от вредители и микробни заболявания. Дори и дървото да е старо, при редовно пръскане на кората след две години кората става като на младо дърво.

Пръскане:
1.Минимален брой пръскания
а) преди цъфтежа;
б) след цъфтежа;
в) след окапване на листата.

2.Оптимален брой пръскания
[на всеки две седмици]
Поливане:
Планово, както при обикновено поливане.

За обработката на едно голямо масивно дърво е необходим 20-50 литра работен разтвор (20-50 мл препарат).

От къде да купя Байкал ЕМ1?

Страница с подробна информация за Байкал ЕМ1
Онлайн продажби на цени на дребно на Байкал ЕМ1
Цена на едро на Байкал ЕМ1

За търговско представителство и цени за дистрибутори, моля попълнете онлайн формата за търговско партньорство или се свържете се с нас.