Байкал ЕМ1 - Животновъдство

Промоции до края на Април'22

Отстъпки от 5% до 18% на цената без ДДС за поръчки от 5+ л.
Безплатна доставка до офис на Спиди за поръчки над 59лв.
Допълнителна точкова бонус система за всички регистрирани потребители реализирали покупка/и.

Разгледайте
↳ или прочетете Общи условия

Байкал ЕМ1 в Животновъдството

Основна задача на Байкал ЕМ1 е природосъобразно повишаване ефективността на промишленото животновъдство и защита на околната среда!

Това може да се постигне с внедряване на иновационни биотехнологии. При незначителни разходи за използване на такава технология се постига както икономически, така и екологичен ефект, тъй като от обoрската тор се получава екологически чист и ефективен биоорганичен тор за земеделието. Байкал ЕМ1 снижава себестойността и съхранява високото качество.


Характеристики и предимства на Байкал ЕМ1 в Животновъдството :

намаляване на зловонните миризми в околната среда и населените места, в това число и при използването на оборска тор на полето;
намаляване на отделяните вредни газове (70% амоняк и 80% сероводород) в производствените помещения;
концентрацията на вредни вещества при използване на ЕМ технологията не превишава ПДК;
отстраняване на гъстата дънна утайка във ваните и каналите – увеличава се срокът им на експлоатация и се облекчава почистването;
намаляване на разхода на вода за измиване на ваните и каналите – намаляват се разходите за гориво, труд и техника;
намаляване на отпадните води от свинекомплекса и подобряване на физикохимичният им състав – получаване на ефективна биорганична тор ( балансирана по NPK, отсъствие на семена от плевели, съдържание на тежки метали – от 3 до 10 пъти;
намаляване на замърсяването на атмосферата и евентуални такси и глоби;
отстраняване на социалното напрежение сред населението, живеещо в непосредствена близост.

Поръчай Байкал ЕМ1 Сега

Купи Байкал ЕМ1 за 18 лв

Кликнете на количката за да осъществите покупка на препоръчана цена от вносителя

Цена на едро на Байкал ЕМ1

Всички крупни производители могат да се възползват от цените на едро. Байкал ЕМ1 се предлага и с цени на едро в различни разфасовки.

Методи за използване на Байкал ЕМ1 в животновъдството

Изброените методи не само не се взаимоизключват, но и в съвкупност дават най-високи резултати. Ако искате да видите животновъдния си обект преобразен, препоръчваме Ви да прилагате ЕМ-технологиите комплесно, а не поотделно.

ЕМ технологиите в животновъдството

добавянето на препарат Байкал ЕМ1 в питейната вода;
добавяне към храната или Ферментация на храната;
обработка на постройките, в които обитават животните;
обработка на подовите настилки на животните;
добавяне в каналите за отпадъци;
обработка на отходните води.

Принципът за прилагане на ЕМ-препарата съвсем не е сложен: от препарата и нехлорирана вода се приготвят работни разтвори с различна концентрация.
За увеличаване на прираста на масата на едрия рогат добитък (ЕРД), препаратът се добавя към концентрираните храни или в млякото в дози от 10 до 50 мл. на глава на ден. При това се нормализира чревната микрофлора на животните, по-добре се усвояват хранителните вещества, намалява се наприятната миризма в работните помещения. На 1 глава младо животно може да се добавят 20 мл. препарат в питейната вода 1 път на ден – засилва имунитета, увеличава жизнения цикъл и теглото му. За постигане на тези резултати се препоръчва храната да се ферментира с Байкал ЕМ1. За 30 кг. храна трябва да се използва 1 литър препрат и 300 гр. петмез. След това да се държи в продължение на 3 дни на темпратура 30 °C. На телетата дневно се дават по 200 гр. от тази храна. Още при първите дни от живота на добитъка, в храната му следва да се добавя препарат Байкал ЕМ1. Най-ефективно е използването на ЕМ-препарата при хранене. Ферметирайки храната, ЕМ-препаратът увеличава с цели 28 % количеството аминокиселини и с това повишава и нейното качеството. Така приготвена храната най-добре се храносмила, което допълнително подпомага прираста на жива маса. Отпадъците на животните, приемащи ЕМ-препарати, започват да ферментират веднага след появата си.


Добавяне на Байкал ЕМ1 към храната

Съществуват два вида обработване на храната с Байкал ЕМ1:

1. Смесване на Байкал ЕМ1

(най-добре — с фино опръскване с разтвор в доза 1/100). Позитива на този метод е бързината на приготвяне. Напомняме, че за стартиране на работата на полезните бактерии на Байкал ЕМ1 е необходима топла и влажна среда, затова не се препоръчва внасянето на чист препарат към суха храна.

2. Ферментация с Байкал ЕМ1

– по трудоемко е, но резултатите са очевидно по-добри.
Ферментиралите храни решават два проблема: хранене и лечение.

Работата е там, че широкоизползваните хормонални препарати се наслагват в организма на животното, а след това и в организма на хората, използващи продуктите им. Добавянето на ефективни микроорганизми в храната, свежда използването на антибиотици практически до нула. При това се понижава и себестойността на храната. В процеса на прозиводство на силаж, микробните закваски подтискат и прекратяват живота на нежеланите и вредни микроорганизми – гнилостни и масленокисели дрожди и плесени.

Известно е, че хидропонната зелена храна (отглеждана на семена) на 100% покрива потребността от скъпоструващите компоненти на храната. Тя не се развива заради голямото количество гъбични болести, но при използване на Байкал ЕМ1 ръстът на патогенните микроби успешно се потиска. При произвеждането на хидропонни зелени храни имаме следните три предимства: повишаване на рентабилността, повишаване на хранителната стойност и лечебно-профилактичен ефект при храните.

Хранителната смес, предназначена за ферментиране, трябва да включва:

определен вид храна;
Байкал ЕМ1, използван в определени дози, които са характерни за всеки вид монохрана и хранителни смеси;
субстрат за подобрение на ферментацията (захар, петмез и др.) – 1% от масата на храната;
вода за овлажняване на сместта до 35%-40% влажност, до състояние на бучка, която лесно се рони).

Сместта щателно се смесва и се полага в непрозрачни полиетиленови торби, от които здраво (херметично) се изтисква въздухът, връзват се и се слагат в затъмнени боксове (най-добре термостати), в които се поддържа температура от 25°C. При такива условия, в продължение на 5 дни, се провежда ферментация.

При несъблюдаване на херметичността на торбите, температурата на сместта може да достигне до 40°C, което ще доведе до развалне на хранителната смес. Контролът на температурата може да осъществи с помощта на термометър, поставен между торбите. При приключване на ферментацията, храната трябва да има приятна специфична миризма. Храната може да се пази не повече от 4 дни при температура от 4 до 8°C.

Ферментиралите храни се използват за хранене, щателно смесвайки ги с неферментирали. В дажбата, ферментиралите храни трябва да съставят 5%-7%.
При ферментация на храните, „Байкал ЕМ-1“ се използва в дози, които са храктерни за всеки вид храна, комбинирана храна или хранителни смеси. За подробна безплатна консултация относно въпроси по дозирането при ферментиране на видовете храна, съветваме да се обърнете към специалистите от Хипер Груп ООД, които ще Ви асистират в съставянето на подробна схема, въз основа на Вашите нужди. Подробно описание на предимствата и спецификациите на ферментирането на храна ще намерите в отделното приложение*
Превишаването на дозата препарат и продължителността на ферментация на храните, довежда до понижаване на биологичните им ценности или даже до разваляне.

Забранява се:
използването за ферментация на храните и непосредствено хранене на животни с препарат „Байкал ЕМ-1“, който има неприятна гнилостна миризма;
използването на ферментирали храни, които имат неприятна, специфична миризма или такива, поразени от плесен.


При ферментиране на храни, Байкал ЕМ1 се използва в дози, които са характерни за всеки вид храни и хранителни смеси (царевица – 0,1%, грах, соя и хранителна смес – 0,3%, ечемик – 0,5% от масата на храната);
При добавянето на Байкал ЕМ1 в храната или питейната вода, курсът на използване трае 30 дни с последваща 1-месечна почивка и с последващо повтаряне на курса.

Байкал ЕМ1 е незаменим при създаването на екологичен баланс в помещенията, в които се отглеждат животните. За тази цел се използват следните методи:

Добавяне на Байкал ЕМ1 към питейната вода

За порасналите и младите животни от месни и млечни породи се приготвя разтвор на Байкал ЕМ-1 в съотношение 1:1000, който постоянно се използва в качеството си на питие вместо вода. В случай на непосредствено използване на препарата с вода, дозата му не трябва да превишава 0,4 мл на кг жива маса.

Забележка: Ветеринарните специалисти на някои стопанства, имащи техническа възможност, чрез експеримет изготвят собствен алогритъм на поене с използването на препарата: Започвайки от съотношение 1/1000, постепенно увеличават концентрацията (1/800, 1/650, 1/500, 1/400, 1/300, 1/200…), довеждайки я до 1/100. Важното е това да се прави плавно, без резки скокове в дозировката, за да не се стресира организма на животното. Животното, плавно доведено до поене с разтвор 1/100, се отличава с образцово здраве, фекалиите му нямат характерна миризма и ферментират в пъти по-бързо.

ВАЖНО: подобни експерименти могат да се провеждат само след като използването на препарата по официално препоръчаната схема е станало норма.

Байкал ЕМ1 се явява добро средство за профилактика против стомашно-чревни заболявания. Използването му в животновъдството съществено понижава разходите за лечение. За лечение и профилактика на стомашно-чревни заболявания се използва Байкал ЕМ1 в следните дози: На телетата от момента на раждане до 17-дневна възраст, за здравите – 10 мл, на болните – 20 мл.; на повече от 17 дни – 30 мл 1 път на ден с мляко или с трева (по правило, чревните разстройства спират след 2-3 дни).

Обработване на настилката с Байкал ЕМ1

Настилката от слама е препоръчително да се пръска фино веднъж седмично с разтвор Байкал ЕМ-1 в съотношение 1/7. Разходната норма – 2 литра на 1 куб.м. Това позволява да се предотврати образуването на вредни газове, стартира и поддържа процеса на ферментация на фекалиите, помага да се балансира екологичният баланс в средата на отглеждане.

Стопанството, използващо обрабоването на настилките, спазвайки ЕМ-технологията, констатира отсъствието на необходимостта да се сменя настилката с обикновена редовност – тя остава здрава и годна за обитаване в пъти по-дълго.
Препоръчва се стъпканите участъци от настилката да се разчепкват – това помага на бактериите да проникнат в дълбочина.

Топла настилка

Настилката от смесени слама и стърготини не изисква смяна много дълго време, ако използвате ЕМ-технологията „топла настилка“. Правилното организиране на използването на Ефективни Микроорганизми, стартирайки процеса на ферментация на фекалиите, позволява не само да предотвратите образуването на вредни газове и да преобразувате органиката в суровини за бързо приготвяне на ЕМ-компост, но и повишава температурата в краварника, едновременно помагайки по естествен начин да затоплите помещението през студените годишни сезони.

Ето препоръка на един животновъд, отдавна и успешно използващ ЕМ-технологиите при отглеждането на ЕРД:
Подове не са нужни, даже е по-добре да са бетонни. Просто е добре да се разкопае земята, каквато и да е тя. (Ако е бетонна настилка, най-добре да се засипе със пръст (това ще помогне да се избегне натрупване на влага в долното ниво). След това върху пръстта се полага обикновена свежа трева, коприва, шума, дървени съчки с листа… След това се засипва с 20-30 см дървени стърготини. След това, се прави разтвор Байкал ЕМ-1 според инструкциите и подът се залива до влажност. След това още един слой от 15-20 см слама със стърготини и пак се залива, но вече по-умерено. Последният слой се състои от 15-20 см сухи стърготини и суха нарязана слама. Получава се дебел слой настилка, която започва да се разнася („поти“) полека по земята. Към есента настилката вече активно се „поти“ с отделяне на топлина. Цяла зима протича активен процес – ако се копне по-дълбоко, слоят земя е много топъл. Когато навън е много студено, животните си изкопават ями в настилката до по-топлия слой. Краварник с такава настилката не се нуждае от отопление, практически няма миризма на фекалии. Такава настилка се сменя веднъж сезонно, при това не напълно, а само долния слой, който вече практически се е превърнал в хумус и е годен за наторяване на участъка. И червеите много го обичат. Температура на настилката 64-65 градуса на дълбочина 40-45см, а на повърхността – 20-24 градуса.
Ако някой участък на настилката е престанал да топли, лесно се активира пак. Отначало, за да се нагрее настилката, едно място се залива с 10-15л вряла вода. След няколко минути на същото място се изливат 10л топла, разредена с Байкал вода. И отгоре – чувал суха нарязана слама наравно със стърготини. Купчината да не се разхвърля, а да се остави – на следващия ден всичко ще бъде разпределено и смесено от самите животни. След два дни в тази част на подложката температурата се увеличава с два градуса. В продължение на една седмица – с 16.

Норми за подаване на Байкал ЕМ1 в храната
Вид животно Възраст Дневен разход на 1 глава
Байкал ЕМ1, мл. Ферментирала храна
Грамаж % към цялата храна
ЕРД Телета 0-1 мес. 2 20 1
1-2 мес. 6-10 40 2
2-4 мес. 10-20 80 3
4-6 мес. 20-30 100-200 4-5
6-12 мес. 30-40 300-500 6-8
Млекодайни крави 40-50 600-700 10
Свине Прасенца 0-1 мес. 0.2-2
1-2 мес. 5-10 20 1
2-3 мес. 10-20 30-40 2
3-4 мес. 20-30 50-80 3-5
4-6 мес. 30-50 90-150 5-7
Свине-майки 30-50 500-1000 10
Нерези 30-50 300-1000 10

Добавяне на Байкал ЕМ1 към отходни канали и обработка на отпадъчни води.

Разходната норма при използването на ЕМ-технология при преработването на отходни канали и изчистването на отпадъчни води зависи от много фактори, различни във всеки конкретен случай. Специалистите от Хипер Груп ООД са на разположение да разработят препоръчителна схема и да Ви помогнат правилно да я внедрите.

Последвайте Байкал ЕМ1 в YouTube
Полезна информация за Байкал ЕМ1

Доставка
За поръчки на дребно:

За гр. Варна

Получаване от нашия склад – Безплатно;
Доставка с ЕКОНТ – 4лв;
При покупка на повече от 5л. – Безплатна доставка.

За цялата страна

Доставка с ЕКОНТ – За сметка на купувача.

За поръчки на едро:

С транспорт на клиента;
Доставка с ЕКОНТ;
За поръчки над 501л – по договаряне.
Начин на плащане
За поръчки на дребно до 20л, можете да платите стойността директно при доставка с наложен платеж.

За поръчки до 500л се заплаща 100% авансово по Банков път.

За поръчки на едро над 500л се заплащат по Банков път 50% авансово при заявка, а остатъка от 50% преди доставка.
Имате въпрос?
Имате въпрос или колебание относно ползването и/или характеристиките на артикула? Можете да разгледате секция “Често задавани въпроси“, в случай, че не откриете търсения отговор, моля пишете ни или се обадете на тел. 0887 33 99 39 (9-17 ч. в работни дни).

Купи Байкал ЕМ1 за 18 лв

Кликнете на количката за да осъществите покупка на препоръчана цена от вносителя

Търговски обекти предлагащи Байкал ЕМ1

Варна

Склад:
Област Варна, град Игнатиево
тел. +359 887 33 99 39

Пловдив

Склад:
гр. Първомай
ул. Симеон Велики 21
тел. +359 893 62 67 84

Пазарджик

Магазин: Агрита
(Продажби на едро и дребно)
гр. Пазарджик
ул. Шосе Ивайловско №5
тел. 0899918977

Севлиево

Магазин:
гр. Севлиево 5400
Агроаптека
ул. Любен Каравелов №19
тел. +359 898 872 119

Перник

Магазин:
гр. Перник
Агроцентър Тирекс
ул. 6-ти Май №8 до Кауфланд
тел. +359 887 53 07 80

Димитровград

Магазин:
гр. Димитровград
Био Магазин - Нова Земя
ул. Ромен Ролан №1
тел. +359 884 69 08 07

Търговски представителиСтанете дистрибутор на официалния вносител на Байкал ЕМ1: пробиотик (микробиологичен препарат) за производство на био продукти и биотор

достъп до качествен продукт, приложим моментално;
бизнес предложение с атрактивна схема за крайното ценообразуване.

За да се присъедините към мрежата от лоялни търговски партньори за България е необходимо да попълните формата по-долу или да се свържете с нас.

Форма за търговско партньорство