Байкал ЕМ1 при борба с вредители и болести. Приготвяне на ЕМ5

Байкал ЕМ1 при борба с вредители и болести. Приготвяне на ЕМ5

Прилагане на Байкал ЕМ1 в свиневъдството
20.05.2015
Оползотворяване на следжътвени остатъци с Байкал ЕМ1
08.06.2015
Покажи всички

ЕМ5 представлява екологично, безопасно средство за защита на растенията, създадено въз основа на препарата Байкал ЕМ1.

Приготвяне на ЕМ5

ЕМ5 представлява екологично, безопасно средство за защита на растенията, създадено въз основа на препарата Байкал ЕМ1. Той е най-ефективен за профилактична обработка на растенията с цел повишаване на тяхната устойчивост към болести и вредители. ЕМ5 се използва за пръскане на растенията в периода на техния растеж. При пръскане трябва да се постигне пълно намокряне на листата от горната и долната страна. Под действието на препарата покривните тъкани на листата стават все по-плътни и трудно проницаеми за инфекция. Изменя се също така състава на клетъчния сок, така че вкусът на листата става слабо привлекателен за вредителите и те избягват да се хранят и да оставят яйца на обработените растения.


Купи Байкал ЕМ1 за 18 лв

Кликнете на количката за да осъществите покупка на препоръчана цена от вносителя

За приготвяне на препарата в чист литров буркан се наливат 600 мл нехлорирана вода, 100 мл готварски оцет, 100 мл водка и 100 мл захарен сироп (2 супени лъжици захар на половин чаша вода) и 100 мл Байкал ЕМ1. Всичко това добре се разбърква и се прелива в еднолитрова пластмасова бутилка. Над повърхността на течността не трябва да има въздух. В пластмасовата бутилка това лесно се постига, стискайки я и изкарвайки въздуха. Бутилката плътно се затваря и се оставя на тъмно и топло (30° - 35°) място за ферментация. В процеса на ферментация протича усилено отделяне на въглероден двуокис, поради което капачката трябва ежедневно да се отваря и газът да се изпуска. Приблизително след седмица, когато отделянето на газ се прекрати, препаратът е готов. Готовият разтвор се съхранява на тъмно и прохладно (5° - 20°) място не повече от три месеца. Непосредствено преди използване готовият препарат се разрежда с топла нехлорирана вода в съотношение. За повишаване на ефективността на ЕМ5 в разредения разтвор се добавя настойка от треви. Тя се приготвя от растения, притежаващи биологична активност: чесън, бял равнец, живовляк, лайка, червен пипер, листа от моркови. Сместа от тези растения се раздробява (може да се прекара през месомелачка), залива се с вряла нехлорирана вода в съотношение 1:2. Сместа престоява 4-5 дни, като периодично се разбърква. Готовата настойка се прецежда и се съхранява в прохладно място. Добавя се непосредствено преди използване на препарата ЕМ5 в съотношение: на 10 литра разтвор с ЕМ5 се добавят 100-200 мл настойка.

За профилактика пръскането на растенията започва колкото се може по-рано и се повтаря всяка седмица с разтвор в съотношение 1:500. Това се прави вечер или при облачно време. При поява на вредители се увеличава концентрацията – 1:300 и се пръска ежедневно. Препаратът не убива вредителите, но снижава забележимо числеността им и намалява повреждането. В тези случаи е особено ефективно добавянето на настойката от треви. За спестяване на време и труд Байкал ЕМ1 и ЕМ-5 може да се използват едновременно. Затова разредените до нужните концентрации препарати се смесват в еднакви количества. ЕМ5 е особено подходящ за пръскане на цветятя вкъщи, където използването на химикали не е желателно. ЕМ5 има ефект при мана, ръжда и гниене, също така предпазва от листни въшки, акари и др.

От къде да купя Байкал ЕМ1?

Страница с подробна информация за Байкал ЕМ1
Онлайн продажби на цени на дребно на Байкал ЕМ1
Цена на едро на Байкал ЕМ1

За търговско представителство и цени за дистрибутори, моля попълнете онлайн формата за търговско партньорство или се свържете се с нас.