Пръскане на разсад и стайни растения с Байкал ЕМ1 - Hyper Group Ltd

Пръскане на разсад и стайни растения с Байкал ЕМ1

Обработка на семена и посадъчен материал с Байкал ЕМ1
01.06.2014
Байкал ЕМ1 – био компост
05.06.2014

Обработка на разсада

Младите и слабички растения на разсада се нуждаят от допълнителна защита и поддръжка. Тяхната слаборазвита коренова система трудно снабдява кълновете с храна, за това е необходимо увеличаването на концентрацията на достъпни минерални хранителни елементи в почвата, което значително подобрява храненето на разсада и ускорява неговия растеж. Това съществено ускорение с 10-14 дни (благодарение на работата на полезните бактерии) е важно да се отчита при изчисляването на сроковете за засаждане на разсада в почвата. Почвата за разсада се приготвя по следния начин. Тя се сипва в плътен полиетиленов чувал с черен цвят и по време на сипване се обработва на слоеве с препарата в концентрация 1:1000.

Препоръчваната дебелина на обработвания слой е 10 см. Напълнените чували плътно се завързват, за да няма достъп на въздух, и се оставят на топло място (в началото на сезона минимум за 10-14 дни). За това време в процеса на ферментация се потискат патогенните микроорганизми и протича обеззаразяване на почвата. Тези препоръки са особено важни при използване на покупна почва, тъй като нейният произход и свойства не винаги са достоверни и известни. Първото пръскане (концентрация 1:2000) се извършва 2-3 дни след появата на кълнове. Следващото пръскане се извършва след 10-14 дни и този интервал се запазва за целия период на растеж на разсада. Пресаждането в почвата се извършва не по-рано от затоплянето на земята до 10 градуса.

Във всяко гнездо предварително се внасят шепа зрял ЕМ-компост, разбърква се с почва и лехата се полива с препарата в концентрация 1:100. След 10-12 дни в подготвените гнезда се засажда разсадът и на следващия ден той се пръска с препарата в концентрация 1:1000. Разсадът, получен по такъв начин, се отличава със силни къси стъбла, мощни корени и тъмно зелен цвят на листата. Той се приспособява добре, бързо закрепва след пресаждането в почвата и по-нататък изпреварва в растежа и дава по-ранен и обилен добив от необработените растения. Особено добре реагират на препарата доматите, краставиците, пиперът и патладжаните.

При спазване на изложените по-горе изисквания към почвата и технологиите за използване независимо от сорта те дават много съществен прираст в добива. Обработката с препарата Байкал-ЕМ1 позволява да се получи добър разсад в условия на недостатъчно осветяване и в условия на понижени есенни температури. Даже ако разсадът е увреден от слана, той бързо укрепва и възстановява нормалния си растеж.

От къде да купя Байкал ЕМ1?

Страница с подробна информация за Байкал ЕМ1
Онлайн продажби на цени на дребно на Байкал ЕМ1
Цена на едро на Байкал ЕМ1

За търговско представителство и цени за дистрибутори, моля попълнете онлайн формата за търговско партньорство или се свържете се с нас.