Влиянието на Байкал ЕМ1 върху качеството и количеството на пчелния мед - Hyper Group Ltd

Влиянието на Байкал ЕМ1 върху качеството и количеството на пчелния мед

Байкал EM 1 в пчеларството. Защита на пчелите от паразити и болести.
07.06.2014
Байкал ЕМ1 – Победител в Конкурса за Иновации на Международния панаир в Пловдив и награден с почетен диплом и златен медал
18.03.2015
Покажи всички

В нашата страна растат голямо количество медоносни растения. Техните цветове произвеждат много нектар. Това доста ценно, но малките капки нектар могат да се събират, обработват и съхраняват мед в големи количества само от пчелите. С подходящата грижа за пчелите и умелото използване на тяхната способност да събират пчелен мед, пчеларите получават от всяко пчелно семейство няколко десетки килограма мед.

Пчелен мед

В нашата страна растат голямо количество медоносни растения. Техните цветове произвеждат много нектар. Това доста ценно, но малките капки нектар могат да се събират, обработват и съхраняват мед в големи количества само от пчелите. С подходящата грижа за пчелите и умелото използване на тяхната способност да събират пчелен мед, пчеларите получават от всяко пчелно семейство няколко десетки килограма мед. Освен мед, се получава и пчелен восък, а той се използва в много индустрии.

Пчеларството заема важна част в бюджета на много семейства, като помага да се увеличат паричните доходи и в икономическото им укрепване.

Пчеларството отдавна е смятано за интересно, полезно и изгодно. Медът е вкусен и здравословен продукт на пчеларството, който е обичан от всички. Добив на 15 -20 кг от кошер се счита за добър резултат. А какво ще кажете този резултат да се увеличи пет пъти? Повечето пчелари ще ви кажат, че това увеличаване на добива на мед е невъзможно. И наистина е така, ако се действа по обичайния модел. Но при нетрадиционен подход това може да бъде различно.

Лекуване на пчелите

В Харков – член на Академията на здравето на животните през 2005г. са били проведени експерименти, за да се определи ефективността на лекарството Байкал EM-1 в пчеларството. В този опит, който се проведе в Харков се изследва възможността за увеличаване на интензивността на яйцеснасяна, общото състояние на семействата, както и количеството и качеството на меда и оптимизиране на процеса на кристализация.

За да се направи това, е разработен метод, при който на пчелите в есенното хранене да се добавя препарат Байкал EM1 – 20 мл. на 10 литра захарен сироп; подхранване през пролетта – 10 мл. препарат на 1 литър сироп (разходна норма е 500 мл. сироп за една нощ на кошер). В кошера, който се използва за контролен не е добавен препарат Байкал EM-1. Общо в експеримента са участвали 20 многокорпусни кошера – 10 контролни и 10 експериментални.

Предварителните резултати показват следното: през пролетта проверката показва, че броят на семействата в експерименталните кошери се увеличава средно с 25%. В контролните кошери, където захранването се извършва само със захарен сироп, развитието на пчелите е по-слабо, някои семейства дори са спрели приема на сиропа. Освен това, в експерименталните кошери през пролетта се наблюдава по-ранно отлитане на пчелите сутрин, което води до увеличаване на събирането на мед.

Добив мед от един кошер

През лятото, препарата действа като стимулант на яйцеснасянето през периода на медодаването (юни до 15 август), като в експерименталните кошери броя на пчелите достига 60 – 80 000 (някои дори до 100 хил.). Това води до събиране на големи количества мед. В контролните кошери в същия период броя на пчелите е 40 – 50000 пчели (до 60 000). Пчелите, които са приели препарата Байкал EM-1, се развиват активно, увеличена е и тяхната устойчивост към инфекциозни заболявания. Мед при експеримента е получен от акации, детелина и пъпеши и се отличава със своите органични показатели и характеристики.

Средният добив е 65 кг. мед от едно пчелно семейство от експерименталните кошери и 44,7 кг. от контролните.

По този начин, добива на мед се увеличава с 45% при пчелите, които са приемали от препарата Байкал ЕМ1.

Проведена е сравнителна характеристика на меда, получен в експерименталните и контролните кошери на съдържанието на витамини, влажност и основни ензими, които са биологични катализатори.

В меда има голямо разнообразие от ензими, произведени от слюнчестите жлези на пчелите работнички и пренесения от тях нектар. Ензимите регулират метаболизма в тялото. Те играят важна роля в процеса на трансформация на нектар в мед. Ниското съдържание или отсъствието на ензими е показател за фалшифициран или неправилно съхраняван мед. Основните ензими, които се съдържат в меда са: – глюкооксидаза, инвертаза и диастаза.

Глюкооксидазата способства за разграждане на глюкозата, за да се образува водороден прекис и глюконова киселина като странични продукти. Водородния прекис е нестабилно съединение, което бързо се разрушава, но през първите дни на обработване на нектара в мед предпазва продукта от бактерии, плесени, дрожди и други микроби.

Както може да се види от таблица 1, препарата Байкал EM1 има положителен ефект върху нарастването на витамини С, В1, В12, РР в меда, а също така значително увеличава ензимите глюкооксидаза и диастаза, които са едни от основните показатели за качеството на меда.

Купи Байкал ЕМ1 за 18 лв.

Кликнете на количката за да осъществите покупка на препоръчана цена от вносителя.

Витамини Контролни (мг/г) Експериментални (мг/г)
C 30-50 120-260
B1 2,1-9,1 3,0-10,2
B2 40-145 30,1-151
B6 227-430 450,2-455
PP 57-80 1,57-54,0
Брой диастаза 5,4-7,0 7,0-18,9
Влажност 18-20% 15,7-20%
Глюкооксидаза, мг (Н2О2) 0,033-0,0491 мг 0,061-0,162 мг

Качество на пчелния мед

Препарата Байкал EM-1 е оказал влияние върху качеството на меда, който е останал за хранене на пчелите през зимата. Меда, събиран в края на лятото и началото на есента, обикновено е с лошо качество, бързо образува кристали, така че пчелите не могат да го консумират и семейството умира.

За да се предотврати това явление, е проведен опит, при който е направен сироп от мед, разтворен с вода (30%). Към получения сироп се прибавя Байкал EM1 – 25 мл. на 10 л. Този сироп се използва за хранене на пчелите.

Комплексните бактерии, съдържащи се в препарата, предотвратяват кристализацията на меда, което има положително въздействие върху успешните презимуване на пчелите, като се очаква по-нататъшно увеличаване на броя на потомството в зимно-пролетния период. Следва също да се отбележи, че произведения мед в кошера, където се използва EM лекарство действа на микрофлората и намаляване заболяванията на пчелите.

В експериментални кошери през сезон практически не са наблюдавани никакви болести по пчелите. В същото време в контролните кошерите се наблюдава наличието на гнилец.

Обобщавайки резултатите от експеримента, можем да кажем следното:
1. Добавянето на лекарството в храната през есента и пролетта може да увеличи броя на пилото с около 25%.
2. Значителната резистентност на пчелите към инфекциозни болести и пчелите отлитат по-рано за събиране на мед.
3. Повишаване на количеството и подобряване на качеството на меда.
Зимното хранене на пчелите със сироп, направени от мед с ниско качество при добавка на препарата Байкал EM-1 предотвратява кристализацията на меда, което има положителен ефект върху презимуването на семействата.

От къде да купя Байкал ЕМ1?

Страница с подробна информация за Байкал ЕМ1
Онлайн продажби на цени на дребно на Байкал ЕМ1
Цена на едро на Байкал ЕМ1

За търговско представителство и цени за дистрибутори, моля попълнете онлайн формата за търговско партньорство или се свържете се с нас.

Купи Байкал ЕМ1 за 15 лв.

Кликнете на количката за да осъществите покупка на препоръчана цена от вносителя.